«Η ποίηση δεν ανήκει σ’ αυτούς που τη γράφουν αλλά σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη»

Π. Νερούντα

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η ποίηση ως πηγή έμπνευσης στη ζωγραφική

Ο Καβάφης εμπνέει τους ζωγράφους

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ζωγραφισμένα» στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη με έργα 40 καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τον Αλεξανδρινό ποιητή
Ο Καβάφης εμπνέει τους ζωγράφους
Εργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη.



 
Χωρίς την προγραμματισμένη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια λόγω των διαδηλώσεων και της γενικότερης έκρυθμης κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη τα εγκαίνια της συλλογικής έκθεσης «Ζωγραφισμένα». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα 40 διακεκριμένων σύγχρονων ελλήνων εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη.


Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ιδρυμα Β. Μ. Θεοχαράκη του Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Υπουργείο Πολιτισμού. Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης υπογράμμισε την βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε σήμερα. «Φτάσαμε να προπηλακίζονται πολιτικοί ηγέτες και να διολοφονούνται άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών κ. Θανάσης Μαρκόπουλος μίλησε για τη σημασία των εφετινών εκδηλώσεων για τον Καβάφη υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν «εστίες πνευματικής ανάτασης στη δύσκολη εποχή που όλοι μας βιώνουμε». Τα εκθέματα και τους καλλιτέχνες παρουσίασε ο επιμελητής της έκθεσης κ. Τάκης Μαυρωτάς. «Ο αισθησιασμός του Καβάφη προσέφερε πάντα στους καλλιτέχνες ένα καταφύγιο για εικαστικές διατυπώσεις» είπε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Πολιτισμού κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρώμης πατήρ Συμεών, ο σκηνογράφος κ. Γιάννης Μετζικώφ, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, οι μελετητές του Καβάφη κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος και κυρία  Μαρία Στασινοπούλου. ο σκιτσογράφος ΚΥΡ και η Ευη Κυριακοπούλου, οι καλλιτέχνες της έκθεσης, εκδότες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών κλπ

Σχέδια του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Γιάννη Τσαρούχη καθώς και έργα ακόμη 38 ελλήνων δημιουργών αντλούν την έμπνευσή τους από τα «Κεριά», τα «Τείχη», την «Πόλη», το «Όσο μπορείς», την «Ιθάκη», το «Επέστρεφε» και άλλα πασίγνωστα ή λιγότερο γνωστά ποιήματα του Καβάφη αποδεικνύοντας την οικουμενική και γονιμοποιό φύση του έργου του.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Τέτσης, Θεοχαράκης, Καράς, Τσόκλης, Ξενάκης, Μυταράς, Φασιανός, Σόρογκας, Μακρουλάκης, Δρούγκας, Ίσαρης, Λεβίδης, Φανακίδης, Ψυχοπαίδης, Αρβανίτης, Ξένου, Αδαμάκος, Δασκαλάκης, Παπαδημητρίου, Μανουσάκης, Αρφαράς, Βαρώτσος, Γκόνου, Παπασάικας, Μποκόρος, Σακαγιάν, Σπηλιόπουλος, Χάρος, Μαδένης, Αθανασιάδη, Γυπαράκης, Ρόρρης, Ψυχούλης, Χαραλαμπίδης, Παπαηλιάκης, Χουδαλάκης, Σοφιανόπουλος και Στοαντζίκης με περισσότερα από εκατό έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχέδια και εγκαταστάσεις που παρουσιάζονται μαζί με χειρόγραφα και πολύτιμες εκδόσεις του Καβάφη από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα.

Η έκθεση τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του αλεξανδρινού ποιητή και εντάσσεται στους εορτασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών στην Αθήνα για το «2013-Έτος Καβάφη».
Την έκθεση επιμελήθηκε ο κριτικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς και θα διαρκέσει ως τις 8 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή: 10.00 π.μ. ως 6.00 μ.μ., Πέμπη και Παρασκευή: 10.00 π.μ. ως 8.00 μ.μ.
Πηγή: Εφημερίδα  Το Βήμα  http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου